Manej Kumu
Manej Kumu Nedir ?
Manej, Binicilik Eğitiminin ve Yarış Atlarının Eğitiminin ve her türlü At Yarışının yapıldığı tesis ve alanlara denilmektedir.At binilecek alanın zemininin yumuşak olması, 5 santim yüksekliğinde silis kumu, çeltik talaşı karışımı ile kaplanmış olmalıdır. Özel zemin sulandığında toz kalkması da önlenmektedir. At binilen alanlara manej denmektedir.
Ulusal standartlara göre manejlerin en az 20 metre eninde 60 metre boyunda olması istenmektedir. Manej duvarları yerden 1 metre 20 santim yükseklikten itibaren dışarıya doğru 30 derece eğimli olmalıdır. Atın duvara yanaştığında binicinin ayağının duvara sıkışmaması açısından bu ayrıntı önemlidir.
Açık manejlerin çevresindeki çitlerin boyları ise 1 metre 20 santim civarında olmalıdır. Yaralanmaya yol açmaması için çitlerde, çarpınca kırılabilecek malzeme kullanılmalıdır. Gece at binilecek alanlarda gölge oluşturmayacak aydınlatma sistemi kurulmuş olmalıdır. At kulübünde doktor bulundurulmalıdır. At binerken ‘tok’ adı verilen kaskı mutlaka giyilmelidir.
Manej, düzenlemek istendiği yarışmaya göre asgari ebatlara sahip olmak zorundadır. Bu, Manejin net kullanım alanı ve seyirciler arasında kalan mesafeden oluşan meydanıdır. Kapalı alanlarda daha az kenar payı kabul edilirse de açık alanlarda manejin kenarı ve seyirciler arasında en az 10 m mesafe istenilir
Engelliler için düzenlenen yarışmalarda açık alanlarda kenar payı 15 metreye kadar çıkabilmektedir. Kapalı alanlarda manej olarak kullanılan alan ve duvar arası en az 2 metre olması öngörülmektedir. Manejin eğimi ise 60 metrede 50 cm i geçmemelidir,yansalda 20 metrede 20 cm geçmemelidir (%1 eğim) ve zemini kum ağırlıklı olmalıdır.
Yarışmalar harici Manejler için tek kural vardır daha büyük daha güzel olanıdır. Maneji kurarken bir çok çözümün mevcudiyete rağmen açık alanların düzenlemesinin temel sorunu sudur. Suyun fazlası soruna sebep olmaktadır. Çok kuru ise kalkan toz nedeni ile yine rahatsız edici bir ortam oluşur. Maneji yapılacak alanın zemin şartlarına göre değişken farklı çözümler gerektirir .Çakıllı bir zeminde kalın bir drenajı ihtiyacı olmayabilir ama geçirimsiz zeminlerde drenajı artı toplanan su nereye yönlendirmeniz gerektiğini baştan bilmeniz gerekir.
Manejin alt yapısı yedi bölümden oluşmaktadır.
1. Sıkıştırılmış doğal zemin
2. Drenaj hatları
3. Kalın çakıl dolgusu
4. İnce çakıldan oluşan düzleme tabakası
5. Kumu ve çakılı ayıran özel kumaş (Geotextile)
6. Kum karışımı kullanım yüzeyi (1m3 Yıkanmış Silis Kumu + 1m³ kaba Talaş veya 1m³ Yıkanmış Silis Kumu + ½m³ lastik rendesi)
7.Kumu yerinde tutan Kenarlık (genelinde Ahşap vb.)
TALEP EDİLEN ELEK ARALIKLARINDA MANEJ KUMU NUN ÜRETİMİ VE SATIŞI, İŞLETMEMİZDE YAPILMAKTADIR; İŞLETMEMİZDEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ.”